Fenneke Goutbeek

 

 

Als kind een puzzel krijgen  met 35 gezichten uit diverse culturen, dat is mede de basis geweest voor mijn fascinatie voor portretten, gezichten, blikken, een oogopslag.   Dit in combinatie met reizen naar Azië waar ik verwonderd en geraakt  ben door  de mensen en hun cultuur. Door ontmoetingen met vrouwen is er een diep respect gekomen. Zorgend voor kinderen, het huishouden, de ontmoeting met een hindoe priesteres van 90 jaar, haar rituelen waren innemend en echt. Het fotograferen van Aziatische vrouwen is een ervaring op zich, het is contact maken en het juiste moment vinden. Geduld en respect zijn hierin twee belangrijke aspecten.

 

Al jaren ben ik enthousiast over pastelkrijt en werk hier met veel plezier mee.. In juni 2015 ben ik cum laude afgestudeerd bij de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten met portretten in krijt op grote houten panelen.  Voor het werken met krijt heb ik de Chris Ten Bruggenkate trofee gewonnen. Jury: "Weergaloos met krijt, zij weet dit materiaal ten volle te benutten". Daarnaast heb ik bij diverse kunstenaars workshops en lessen gevolgd waaronder het model en portettekenen en thematisch werken..

Naast het zelf schilderen geef ik al diverse jaren workshops in het werken met pastelkrijt. In deze workshops kun je ontdekken hoe het is om met krijt te werken, daarnaast kun je ook je eigen technieken combineren met het krijt. Kijk voor meer informatie op de website: www.pasteltekenen.nl

 

Inspiratie en materiaal

 

Waarnemen is uit de context halen en isoleren

Betekenis geven is in een context plaatsen en interpreteren.

 

Inspiratie en passie

 

Inspiratie en passie beginnen als een vonkje interesse. Ik volgde die interesses en verdiepte me intens in portretten. Ik dook in het onderwerp en las boeken en artikelen, bekeek het werk van kunstenaars die of hetzelfde onderwerp hadden of dezelfde technieken gebruikten.

Nog steeds verzamel ik afbeeldingen. Bekijk filmmateriaal en houd een dagboek/schetsboek bij. Elk ondewerp groeit. Ik neem er de tijd voor om mijn interesse en passie me helemaal eigen te maken. Wanneer start jij?

 

Portretten

 

Marianne Fredriksson schreef:

"..ik heb het erover hoe ik zichtbaar werd, ik heb zin om rond te slenteren, blikken te ontmoeten om andere gezichten te ontmoeten, allemaal even interessant, vele getekend door grote ervaringen, ik begrijp nu pas dat een gezicht een identiteit is en daarom interessant".

Ik wil verhalen in mensen zichtbaar maken, het leven laten weerspiegelen in hun ogen.  Elk portret is een eerbetoon aan een persoon, aan het eigen mens zijn. 

 

Krijt

 

Krijt is mijn materiaal, een medium dat aanzet tot snel werken of gebruikt wordt voor precisie.

Het past bij de huid en de stoffen.

Ik werk daarmee in meerdere lagen: de ondergrond, de nerven van het hout, de structuren, de tekening in krijt.

Als laatste het harde spiegelende materiaal van het perpex dat ook de boodschap geeft dat het beschermt als een dikke plaat glas; "Er zit iets kostbaars achter."

 

® MuseThemes.com // by Fenneke Goutbeek