Acht kunstenaars maken kunst voor de politie


Hoe kun je als kunstenaar überhaupt begrijpen wat het betekent om agent te zijn; om deel uit te maken van deze wereld; te komen staan waar zij voor komen te staan?

Het was mijn droom en uitdaging om met 7 andere kunstenaars een expositie vorm te geven in de biechthokjes van de Politieacademie, waarin de mens in het politie uniform centraal staat.


Die droom is uitgekomen door contacten te leggen met kunstenaars en een curator, hen een kijkje in de keuken van de politie en mijn werk als docent en mensenhandel- en zedenrechercheur te geven.  Zo konden de andere kunstenaars zich een voorstelling maken en een interpretatie/antwoord geven vanuit de kunst op deze thema's.


De expositie is een mooi onderdeel geworden van de opening van het Kenniscentrum Mens en Politieorganisatie dat toen geopend is.
Lees
het interview met twee onderzoekers van dit Kenniscentrum.


Deze beelden worden vervolgens gebruikt om de huidige en toekomstige generaties politieagenten op onze schouders te laten staan, om hen zo te laten onderzoeken wie zij dan zijn als mens. Zij zijn immers naast een uniform, ook maar only human, net als wij.

Tijdens de opening door de directeur van de Politieacademie Pim Miltenburg heeft onze curator en begeleider Ellen Schreven ook gesproken, haar tekst kan je hier lezen.


 De expositie (2022)


klik op foto voor galerij


Het ontwerpproces (2021-2022)

In 2000 is het bordeelverbod opgeheven en werd prostitutie een vrij beroep. Gemeenten en de politie kregen toen de taak om daarbij mensenhandel tegen te gaan. Als landelijk docent en rechercheur ben ik vervolgens op verschillende manieren met (slachtoffers en verdachten) mensenhandel in aanraking gekomen. Door middel van mijn kunstwerk wil ik de kijker/politiecollega bewust maken van zijn/haar mening over dit fenomeen.

Waarom zijn er 12 biechthokjes?

De biechthokjes op mijn werkplek zijn een intrigerende plek. Het zijn er twaalf en ze staan vol met opslag Daarnaast hebben we zes altaartjes. Wat een mooie plek om deze plek te gebruiken voor kunst.


Elke kunstenaar kan twee hokjes gebruiken of de altaartjes.


Hoe ga ik dit doen?

 

 

20 jaar prostitutiebeleid

Mijn onderwerp zal het prostitutiebeleid zijn, want vanaf de nieuwe wetgeving in 2000 was ik hier nauw bij betrokken, zowel als docent en als rechercheur.


Hoe ver zijn we gekomen?

Wat is het effect geweest?

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

Prostitutie geen goed of fout

vele meningen,

vele aspecten,

vele vrouwen,

vele mannen,

vele prostituees,

vele klanten.

 

 

 

Veel

Het moeten er veel zijn, heel veel! Veel verschillende en toch ook ordening.

De bezoeker omringt zich door vele meningen, mensen en mannen.

Kniel neer en bedenk hoe jij, als kijker/politieagent kijkt, denkt en dus ook acteert wanneer jij in contact met prostitutie en mensenhandel.


 

Share by: