Mijn basis


Fenneke is geboren in een gezin, waarin natuur, creativiteit en ontdekken een onderdeel van elke dag was.

De bloemenwinkel van haar ouders was een waar paradijsje met naast de vele bloemen en planten o.a. Oosters porselein en meubels. Buiten de grote tuin en binnen vele lapjes stof, garen, prenten en kunstboeken gaven haar al het materiaal om te ontdekken, experimenteren en kunstwerkjes te maken.

Deze manier van de wereld ontdekken en onderzoeken heeft ze verder ontwikkeld in haar vak als zedenrechercheur en later als docent op het gebied van zeden, mensenhandel en prostitutie.

Met name dit laatste thema heeft haar veel inspiratie geven voor diverse kunstwerken. Want de mens staat bij haar centraal. 


Vanaf 2003 heeft ze het tekenen en schilderen weer opgepakt en naast de diverse opleidingen, lessen gevolgd bij Jeanette Korpershoek, Karin Kers, Anthon Meijsen, Gerard van de Weerd, Jana Spil en Chrétien Goos.


Opleidingen:


  • Muzerie Zwolle 2009-2010
  • Vrije Academie Nunspeet (Cum Laude) 2012-2014
  • Storing AUB 2013-2015
  • Model en Portret 2016-2017
  • Bureau Buitenbereik 2017
  • Fotografie en Kunst, Ton Aartsen de Fotolocatie 2017
  • Plek Fotografie 2018
  • The Artist's Way 2019
  • Traject Blikopener 2019-2021
  • Illustratie 2021-2022
  • Open Atelier Zinkwit 2022-2023 Tiemen Voorhorst
  • Open Atelier Zinkwit 2023-2024 Chrétien Goos
  • Storing AUB 2023-2024

 


Docent


Als docent aan de Politieacademie is het ontdekken, de kunst en het 'kijken' altijd een onderdeel geweest van haar lessen en initiatieven. Ze heeft samengewerkt met docenten van ArtEZ voor het project 'Het andere" en exposities samengesteld voor de Politieacademie met o.a. Henk Haage; Portretten uit de TBS en Jan Bannink; Law and Order.

In 2021 heeft ze een expositie 'I'm only human' geïnitieerd in de biechthokjes van de Politieacademie, dat is gevestigd in het Klein Seminarie in Apeldoorn.
Kunst heeft dus ook binnen de politieopleidingen zijn eigen waarde en functie: 'Hoe kijk je en wat zie je dan?'


Het tekenen en schilderen heeft voor haarzelf ook een reflecterende waarde, wat kom ik tegen in mijn werk en hoe ga ik daar als mens mee om? Wat maken vrouwen mee als slachtoffer van seksueel geweld en hoe 'leven' ze door? 


Pastelkrijt 


In 2007 ontdekt ze het pastelkrijt en werkt er vanaf die tijd mee. Ook het pastelkrijt wordt gebruikt om op de Vrije Academie met de houten panelen “Patronen doorbreken” cum laude af te studeren. In 2015 ontvangt ze de de Cris Ten Bruggen Kate trofee voor het werken met krijt.


Jury:  

Virtuoos met pastelkrijt. Ze weet dit materiaal ten volle te benutten. Daarnaast heeft Fenneke dit jaar geëxperimenteerd met verf en verschillende dragers. Tekenen en schilderen vullen elkaar aan.

 

Hout, doek, papier of perspex worden gebruikt om het beeld een bijzondere kwaliteit te geven. Gelaagdheid speelt daarbij een hoofdrol: de houtnerf van de drager vormt tegelijk de dooraderde huid van een gezicht, de geschilderde voorstelling op het perspex vult de tekening die er onder doorschijnt aan.

 

Naast voornoemde technische vooruitgang is het werk dit jaar conceptueel sterker geworden. Het idee waaruit een schilderij ontstaat wordt dieper doordacht en vormt zo een steviger basis ervoor. Eenvoudiger gezegd: naast de visuele aantrekkingskracht van het werk zet het nu steeds sterker aan tot nadenken.

 

Dit is werk van een leergierige cursist wier werk in volle ontwikkeling is. Een extra stimulans in de vorm van de Trofee zal het vertrouwen in de gekozen weg versterken.
 
Omdat het onderzoekende en experiment een onderdeel is van haar creatieve proces gebruikt ze het pastelkrijt op allerlei soorten ondergronden; papier, lapjes stof, schilderdoek en grote houten panelen. Dit soms in combinatie met water en aquarelverf.

De laatste tijd werkt ze op zeer groot formaat wat bijzondere tekeningen oplevert. 
 
Workshops


Het jarenlange enthousiasme voor het pastelkrijt en haar achtergrond als docent heeft erin geresulteerd dat ze inmiddels 14 jaar pastelworkshops verzorgt en vele anderen ook enthousiast maak voor dit medium. Zie hiervoor de website www.pasteltekenen.nl

Ze verzorgt ook de workshops pasteltekenen voor

de Vrije Academie in Amsterdam

Naast de workshops die Fenneke geeft in haar eigen atelier is deze ook toegankelijk voor andere creatievelingen die zelf aan het werk willen. Zij kunnen daarbij overnachten in de B&B op de eerste verdieping.

Zie voor verdere informatie www.hetatelier.art



                          terug

 

Neem contact met ons op

555-555-5555

Example@mail.com

Praat met ons!

Share by: